Διδακτικές Ενέργειες


Αυτός είναι ο Σοφούλης!O Σοφούλης είναι μια πολύ έξυπνη λευκή αρκούδα που ζει στην Αρκτική. Είναι λυπημένος γιατί αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στη ζωή του. Γι΄αυτό πήρε την απόφαση να γράψει ένα γράμμα στα παιδιά όλου του κόσμου για να τούς εξηγήσει τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και όλες οι λευκές αρκούδες, σε τι οφείλονται τα προβλήματα αυτά και να τούς ζητήσει τη βοήθειά τους…

pol3.jpg

Γεια σας, παιδιά!

Να σας συστηθώ! Είμαι ο Σοφούλης!

Ζω με την οικογένειά μου και τους φίλους μου στο Βόρειο Πόλο. Δυστυχώς, όμως, δε ζούμε ευτυχισμένοι όπως ζούσαν παλιά οι πρόγονοί μας. Και ξέρετε γιατί;Γιατί αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: Λιώνουν οι πάγοι. Λιώνει η ο τόπος μας, η γη μας και δεν έχουμε πού να πάμε. Πολλές φορές, ξεκολλάει η γη που πατάμε και βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε ένα μικρό κομμάτι πάγου ταξιδεύοντας προς το άγνωστο…
Ξέρετε τι φταίει για το λιώσιμο των πάγων; Ένα φαινόμενο που λέγεται «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και που το προκαλούν διάφορες ανθρώπινες ενέργειες. Όμως, φίλοι μου, το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» δεν απειλεί μόνο εμάς, τις λευκές αρκούδες, αλλά και όλα τα όλα ζώα που ζουν εδώ στο Βόρειο Πόλο καθώς και όλα τα ζώα του πλανήτη και όλους τους ανθρώπους της Γης. Γι’αυτό, παιδιά, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να σώσουμε τη γη μας και τη ζωή πάνω σε αυτήν. Και δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ούτε λεπτό!Η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ!
Εγώ είμαι εδώ για να σάς βοηθήσω να καταλάβαιτε τι συμβαίνει, τι φταίει και τι μπορεί να γίνει για να σωθούμε!Γιατί, αν δε μάθουμε όλοι μας τι συμβαίνει και τι φταίει, δε θα μπορέσουμε και να κάνουμε κάτι για να σωθούμε.

Είστε έτοιμοι; Λοιπόν! Χωριστείτε σε 4 ομάδες!Η κάθε όμάδα θα αποτελείται από 5 παιδιά!

1η ΟΜΑΔΑ:
ΤΑ ΠΙΓΚΟΥΙΝΑΚΙΑ
Εσείς, παιδιά,θα ασχοληθείτε με:
α)Τον ήλιο και την ηλιακή ενέργεια και
β)το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως ένα φυσικό φαινόμενο μεγάλης σημασίας για τη ζωή στη γη.

2η ΟΜΑΔΑ:
ΟΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΙΤΣΕΣ
Εσείς, παιδιά, θα ασχοληθείτε με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αιτίες που την προκαλούν, δηλαδή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως αυτό γίνεται πιο έντονο αλλά και επικίνδυνο εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

3η ΟΜΑΔΑ:
ΟΙ ΦΑΛΑΙΝΙΤΣΕΣ
Εσείς, παιδιά, θα ασχοληθείτε με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη (του φαινομένου του θερμοκηπίου).

4η ΟΜΑΔΑ:
ΤΑ ΠΟΛΙΚΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙΑ
Εσείς, παιδιά, θα ασχοληθείτε με το τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη (του φαινομένου του θερμοκηπίου).

Θα βοηθήσω την κάθε ομάδα να καταλάβει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί έτσι ώστε, στο τέλος, κάθε ομάδα να παρουσιάσει στις υπόλοιπες το θέμα της και τη δουλειά της.

Θα στείλω ξεχωριστό γράμμα στην καθεμία από τις ομαδούλες!

Με αγάπη,

Σοφούλης


ΕΤOΙΜΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΟΥΛΕΣ;


ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License